2017. június 10., szombat

Magyar-Koreai házasságkötés | Szervezés


Egy pár tapasztalatom szeretném veletek megosztani arról, hogy milyen is az esküvőszervezés a koreai párom oldalán. Sajnos nem számíthatok túl sok segítségre tőle, nem azért mert nem akarja kivenni a részét a szervezésből, hanem mert...

Soha nincs szabadideje
Egy koreai cégnél dolgozik, ahol a koreai munkamorál szerint kell teljesítenie nap, mint nap. Nincs betegszabadság, sem szabadnap, annyi szabadideje van csupán, amikor évente 2x hazautazhat Koreába a családjához 10-10 napra. Ha viszont el szeretnénk menni valahova máshová, erre a célra már nincs mit kivennie. Ez sajnos igaz az esküvőszervezéskor is. Nem mondom, hogy nem boldogulok, de azért néha jó lenne egy egy részletről közösen dönteni. Most minden rajtam áll, vagy bukik. Az esküvői helyszín volt az egyetlen, amit ő is meg tudott velem látogatni, mivel ott hétvégén fogadtak bennünket. Nem sorolom végig, hogy mennyi minden maradt rám, aki már szervezett esküvőt, az úgyis tudja...:)


Még így is azt mondja, hogy milyen nehéz egy esküvő megszervezése
Tudnotok kell, hogy a koreaiak szeretik túldramatizálni, hogy milyen bonyolult és nehéz az életük. Mutatja ezt ez a példa is. A páromnak semmi, de tényleg semmi dolga az esküvővel kapcsolatban, mégis úgy érzi, hogy kezd a fejére nőni a szervezés. Ez olyan tipikus koreai! :)

Vendégek
Nem gondoltam, hogy ez lehetséges lesz, de több koreai vendéget hívtunk meg a Nagy Napra, mint magyart. A családjából négyen érkeznek majd Magyarországra, ezen felül meg kellett hívni rengeteg olyan embert, akit én nem is ismerek, de a párom együtt dolgozik velük. Ez egy kötelező elem, Koreában ezt így szokás. Az viszont elég kellemetlen, hogy ezen meghívottak nagy része még nem biztos benne, hogy el tud-e jönni. Itthon ez nem úgy megy, mint Koreában, nekünk már most júniusban le kell adni, hogy hányan lesznek ott az esküvőn. A Nagy Nap előtt két héttel ezen még módosíthatunk, de csak egy keveset. Rossz érzésem van ezzel kapcsolatban, hiszen lehet, hogy feleslegesen fogunk egy csomó pénzt kifizetni olyan emberekért, akik nem veszik a fáradtságot, hogy egy ilyen fontos eseményen megjelenjenek. Elsülhet viszont úgy is a dolog, hogy valaki meghallja, hogy esküvő lesz és akár meghívás nélkül megjelenik, mert Koreában ez sem jelent problémát. Nekünk sem jelentene, de itthon nem futószalagon mennek az esküvők, mint kint. Például épp annyi szék lesz az asztaloknál, ahány vendéget várunk. Úgyhogy nagyon fura helyzetek tudnak ilyenkor kialakulni, már alig várom. :D


Koreai hagyományok
Sok olyan esküvőn gyakorolt hagyomány van, amit az őszi Nagy Napunkon mi is tarthatnánk, de a párom nem szeretné ezeket követni. Nem lesz mély hajlongás a násznép és az örömszülők előtt, a csokrot az összes hajadon lánynak lesz esélye elkapni és a párom barátai sem fognak nekünk énekelni. Ezekre ott lesz a későbbre tervezett koreai esküvőnk. Egy dolog van viszont, ami nekem nagyon elnyerte a tetszésemet, mert mély jelentése van. A koreai esküvőkön az ünnepi asztalt egy mandarinréce párral szokták díszíteni. Ezek a madarak egy életre választanak párt maguk mellé. Ez a szimbólum meg fog jelenni az esküvőn is. Ezt ajándékba szokták kapni a házasulandók, úgyhogy a koreai örömszülők fognak minket meglepni eme kedves jelképpel.


Remélem érdekes volt egy villanásnyi betekintést nyerni abba, hogy milyen dolgokkal találja szemben magát az ember egy Magyar-Koreai esküvő szervezése közben.

Kérdéseitekkel forduljatok hozzám bátran a jangcsilla@gmail.com email címen!


Kövessetek Instagramon: @jangcsilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése