2014. október 18., szombat

Esküvő Koreában / Wedding in Korea

Egy hihetetlenül fontos eseményt kellett sajnos most kihagynom. A barátom nővére megházasodott. Annak ellenére viszont, hogy nem tartózkodom Koreában, szerettem volna ennek a témának egy bejegyzést szentelni, és megmutatni szeretteimen keresztül, milyen is egy esküvő Koreában.

Koreában az a szokás, hogy esküvői fotósorozatot készítenek, 2-3 hónappal a nagy nap előtt. A meghívókra ezeket a képeket fogják rányomtatni, az esküvőn pedig bekeretezett fotók formájában találkozhatunk a gyönyörű, stúdióban, vagy szabadtéren készült képekkel.  Helytől függően az ár tartalmazza 3-4 menyasszonyi ruha viselésének árát, tradicionális Hanbok árát, sminket, fodrászt...

A barátom nővére és férje fotói:

Az esküvői meghívót egy weboldalon is elkészítik, az övék így nézett ki: Esküvői Meghívó (<--katt)

Az esküvői ceremóniát általában "wedding hall"-okban rendezik. Vannak olyan luxushotelek, amelyek vállalják az esküvő lebonyolítását, de vannak külön csak erre a célra használt helyek is. Ezeknél eléggé futószalagon megy minden, miközben még zajlik egy esküvő, a következő násznép már kint hangoskodik az ajtó előtt...

Az esküvői tortát az ifjú pár csak felvágja, enni általában nem szoktak belőle :) Azt mesélték nekem, hogy a torta nagy része nem is igazi, csak a tetején a felső rész, így bele tudnak vágni egy akkora késsel, ami inkább egy kardra hasonlít. A képletes felvágás után a tortát kigurítják :D

Nászajándékba általában mindenki pénzt ad. Ebben az esetben barátom gyűjtögette a borítékokat, fel kellett írnia egy könyvbe, hogy kitől, mennyit kapott a pár, majd cserébe adott ebédjegyeket az ajándékozóknak. Az étkezés kétféleképpen zajlik. Vagy a ceremónia közben falatoznak körülöttetek, vagy utána mennek el egy helyiségbe, ahol svédasztalos fogadás várja a résztvevőket. Körülbelül 20 percük van a vendégeknek elfogyasztani a kiválasztott ételt ezután felszólítják őket, hogy hagyják el a helyiséget. És persze ne várja senki, hogy csak az adott esküvőről lesz ott a násznép, általában az összes éppen ott tartott esküvő násznépét egybe engedik. Senki ne számítson arra, hogy az ifjú párral együtt ehet, őket sürgeti az idő, hogy lezavarják a tradicionális esküvői ceremóniát. Maximum üdvözölni jönnek le mindenkit, és megköszönik a részvételt.

A menyasszonyi csokor eldobása is felettébb érdekes módon történik. A menyasszony mögé egy kiválasztott hajadont állítanak, hogy biztosan Ő kapja el a csokrot.  Semmit nem bíznak a véletlenre.

A barátom nővérét és férjét az a pap adta össze, akihez vasárnaponként templomba járnak. Kimondottan templomi esküvő nincs Koreában, így, hogy egy pap tartotta, egy kicsit keveredett a templomi, a polgári esküvővel.

Koreában nem jelent balszerencsét, ha a vőlegény látja a menyasszonyi ruhát esküvő előtt, mutatja ez a kép is, amit a jövendőbeli férj fotózott.


A menyasszonyt a wedding hall egy különtermében sminkelik, öltöztetik és készítik a frizuráját. Szerintem az jó ötlet, hogy minden ott van egy helyen.

A ceremónia előtt még egy másik kis teremben lehet fotózkodni a menyasszonnyal.


Szóval dióhéjban ilyen egy koreai esküvő! :)

Még néhány fotó a nagy nap pillanatairól:


Az örömszülők. Az Apukák öltönyt, az Anyukák pedig a tradicionális koreai Hanbokot viselnek. Ceremónia után a feleség mélyen hajlong a szülőknek, a férj pedig még a földre is letérdel, tiszteletét kifejezve.


A tradicionális esküvő

Remélem, hogy sok boldogságban lesz részük együtt!!! :)

Ha a nagy napon nem is lehettem ott, azért utólag, November 20-án kiutazom Koreába 8 napra. Akkor ismét jelentkezem :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése