2014. november 25., kedd

Hagyományos kínai orvoslás


A barátom szüleivel tegnap ellátogattunk egy hagyományos kínai orvoslást gyakorló úrhoz. Olyan tömény gyógynövény szag fogadott a boltban, hogy szinte rosszul lettem. Egy pár perc múlva visszatért a színem, mondta is az öreg eladó bácsi, hogy na ugye, meg lehet ezt szokni. Nem akartam vele veszekedni, hogy csak a szagló receptorok fáradtak el az orromban, annyira lelkesnek tűnt. :)

Nem tudom, hogy higgyek-e ebben az egészben, vagy sem, de ők imádják a hagyományos orvoslási módszereket, gyógynövénykúrákat, akupunktúrát... És lássuk be, hogy ők élnek 100+ évig. Itt szinte az összes családnak van saját kis akupunktúrás szettje, és, ha fáj valahol, tudják mit kell megszúrni.


Igazából nem is tudtam, hogy milyen szándékkal tértünk be ebbe az üzletbe, de az eladó bácsi rögtön elkezdte mérni barátom Apukája "vérnyomását". Hogyan? Vérnyomásmérőt ne várjon senki! Annyira hagyományos volt, hogy egész egyszerűen megfogta a csuklóját és így állapította meg, hogy magas a vérnyomása, ezért rögtön gyógynövénykúrára kell fogni. A pulzus tapintásával eleve csak indirekt adatot nyerünk a vérnyomásról, ráadásul még egy órát sem figyelt közben, hogy az egyperces intervallumot betartsa, úgyhogy kicsit szélhámosnak éreztem az egészet, de lehet, hogy az évek, meg a rutin...:)


Ezután jött az izgalmas rész. Az öreg bácsi a mögötte lévő 226 fiókból válogatott össze különböző hozzávalókat egy gyógytea elkészítéséhez. Azt mesélte, hogy nincs konkrét recept, mindenkinek személyre szabottan kell kitalálni a gyógymódot. A bolt plafonig volt kínai könyvekkel, úgyhogy reméljük tényleg értett a dolgához! :) A keverékbe fogalmam sincs, hogy mi került pontosan, az egyetlen, amit felismertem az a gyömbér volt. De láttam különböző gyökereket, sőt még fakéregnek tűnő darabokat is...:D


Így mért le minden egyes adagot

Fél óra gondos válogatás után ezt a szép kis kupacot sikerült összeszednie

Ezekben a készülékekben készítik el a gyógytea végleges formáját. Nyugalom, a piros vödörbe csak a melléktermék kerül...:)

És íme a végeredmény napi adagokra szedve, amit egy nappal a készítés után házhoz szállítanak:


Rá akartak bírni, hogy igyak egy adagot, de a végeredmény szaga nem volt túl kellemes, úgyhogy inkább kihagytam. Nem csoda, hogy ezektől a teáktól tényleg meggyógyulnak, mert még a betegségek is messze elmenekülnek attól, aki ezeket a szereket fogyassza.

Az itteni hagyományos kínai eredetű, koreai orvoslásról még egy előző posztomban is: Orvoslás Koreában (<--katt)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése