2012. június 25., hétfő

Még 9 nap!


Egyre nagyobb izgalommal várom az utazást és egyre sűrűsödnek a programok körülöttem. Egy kicsit meg is ijeszt, hogy már azt mondhatom: "jövő héten indulok". Tudom milyen jó lesz nekem, de az is biztos, hogy nagyon fog hiányozni Anya, a barátom, a barátaim… Sőt a háziállataim is :) Legszívesebben mindenkit becsomagolnék a bőröndömbe és vinnék magammal! :) :)

Mivel légiutas-kísérőnek tanulok, sokat találkozom a „checklist” fogalmával. Ez egy lista, ami mankóként szolgál a crew-nak, magában foglalja az elvégzendő szükséges feladatokat. Van pl. vészhelyzeti-checklist, ez ugye egyértelmű, hogy vészhelyzetben használatos. Ettől függetlenül persze tudni kell az összes vészhelyzeti eljárást, de ha olyanról van szó, hogy van egy kis idő, akkor bele lehet nézni, hiszen a légiutas-kísérő is csak ember, hibázhat, a checklist ennek az elkerülésére van.

Nos, azért beszéltem erről ennyit, mert most én is készítettem magamnak egyet, méghozzá arról, hogy mi mindent kell bepakolnom a feladott poggyászomba, a kézipoggyászomba, és a kézitáskámba, sőt még arról is van egy, hogy mit kell vásárolnom indulás előtt. Erre a listára mindent rá kell írni, a fehérneműtől a zokniig, mert hajlamos az ember a nagy dolgokra koncentrálni, aztán ciki, ha ezeket otthon felejtjük :) A listám elég hosszú, az egy másik dolog, hogy majd a valódi bepakolásnál mérlegelni kell, hogy mi az, amire tényleg szükségem lehet és mi az, ami már nem fér bele a súly limitbe. Ezzel kapcsolatban szeretném megemlíteni, hogy ha a bőröndötök túlsúlyos, akkor jobban megéri inkább feladni egy másodikat, mert a súlyátlépést nagyon drágán számolják. Nézzünk egy példát. Ha Koreába utazom, a Lufthansával és 1kg-al több a bőrönd, mint lehetne, 30 Eurót kell fizetnem pluszba. Ha viszont fel szeretnék adni egy második bőröndöt, amit 23kg-ig telepakolhatok, az 50 Euróba kerül. (Mondjuk, én esküszöm, hogy tőlem darabjáért 100-at kértek, amikor jöttem haza télen) Úgyhogy akárhogy is nézzük, feladni egy újat mindig jobb, mint a plusz kilókért fizetni. Persze van egy-két légitársaság, vagy check-in agent, aki 1-2 plusz kilóval még elenged, de ezzel nem lehet számolni, ráadásul ez tényleg fontos információ, hiszen úgy pakolják tele a gépet, hogy a súlypont megfelelő helyen legyen, ehhez pedig sok 1-2 plusz kiló már nem jön jól.

Szóval, én csak ajánlani tudom mindenkinek egy ilyen lista készítését utazás előtt. Persze enélkül is be tud pakolni az ember, de higgyétek el, hogy nagyon megkönnyíti a dolgot és nem kell idegeskedni, hogy elfelejtettünk-e valami pótolhatatlant.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése