2019. február 26., kedd

Miért nem fog működni a kapcsolatod egy koreaival? [a szülei szerint] | Mail Order Bride 💌


Már többször szembetalálkoztam a témával és mivel minket is érint valamennyire, ezért kíváncsian figyeltem a koreai szülők véleményét az őket megszólaltató videókban.


A felvételek lényege a következő: koreai apukákat és anyukákat kérdeznek az utcán arról, mennyire fogadnák el, ha a gyermekük külföldiekkel randizna. Az apukák bazsalyognak és szinte kivétel nélkül megengednék ezt a gyereknek, az anyukák viszont általában nem támogatják az ötletet. Na de ezután jön az izgalmasabb kérdés, hogy mi van a házassággal? Ekkor apukák beállnak anyuka mögé a sorba, miszerint házasságról szó sem lehet. És az interjút készítő megkérdezi: miért nem?

Szinte mindenkitől ugyanaz a válasz jön: a nyelvi akadály miatt.


Mivel nincs közös anyanyelv, így szerintük a vegyes házaspár nem tudja megbeszélni a problémáit, ez pedig még több problémához vezet, így eleve válásra ítélve a kapcsolatot. Hogy ez mekkora butaság... A mi kapcsolatunk például azért is működik jól és kiegyensúlyozottan, mert mindent ki merünk mondani egymásnak. Amíg egy koreai-koreai páros gyűjtögeti magában a sérelmeket, mivel a hierarchikus rendszer miatt nem is lehet kimondani, amit éreznek, addig mi egy egy kisebb vitával simán lerendezzük a dolgot, így veszekedésre és sértődésre esélyt sem hagyva.

Van egy televíziós műsor Koreában, ami vegyes párok életét, történeteit követi. Valóban szokott benne negatív példa is lenni, de nem ez a jellemző. Főként azoknál a megrendezett házasságoknál van probléma, amikor a férfiak egy másik ázsiai országból választanak egy hölgyet, közvetítő irodán keresztül, ők az úgynevezett "Mail Order Bride". Esetükben sokszor nemhogy közös anyanyelv nincs, de bármilyen más közösen beszélt nyelv sem nagyon.


Ha érdekel a műsor, akkor az EBS weboldalán ingyenesen elérhetőek a videók. Sajnos angol felirat vagy szinkron nincs hozzá, de ha egy kicsit beszéltek már koreaiul akkor egész jól lehet érteni, ráadásul elég egyértelműek a szituációk.


Mindenkit megnyugtatok, a koreai szülők is kezdik belátni, hogy a globalizáció hatására manapság már elkerülhetetlen, hogy vegyes párok is egymásra találjanak. Sokkal nyitottabban állnak a témához, mint régen, bár mi abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy soha nem kellett megtapasztalnunk milyen elutasítóak tudnak lenni egyes családok. Azért, ha egy koreai sráccal randevúztok és nagyon elzárkózik attól, hogy a szüleinek bemutasson, mondván úgysem fogadnának el téged, akkor az legyen gyanús. Ha valóban ennyire zárkózottak a szülei, akkor sajnos nem sok jövője van a kapcsolatnak.


Milyen nők érkeznek Koreába, mint Mail Order Bride?
Koreai férfiak százai repülnek minden hónapban Vietnámba, a Fülöp szigetekre, Nepálba és Üzbegisztánba, hogy feleséget találjanak maguknak. A közvetítő cég rendezésében egy nap rengeteg nőt megnéznek, majd kiválasztják a jövendőbeli arát, aki lehet akár sokkal fiatalabb náluk. A kambodzsai nők is nagy népszerűségnek örvendtek, de a kormányuk betiltotta az ilyenfajta házasságokat. A Fülöp szigetekiek figyelmeztették a nőket, hogy több esetben történt bántalmazás ilyen kapcsolatokban, így óva intve őket a megrendezett frigytől. Szerintem nagyon szomorú, hogy ez a műfaj ennyire népszerű, mert ezzel egy kissé aláássák a házasság intézményét és a szerelemből házasodni akaró vegyes párok életét sem könnyítik meg, mivel mindenkinek meg van a véleménye a nemzetközi kapcsolatokról.


Egy felmérés szerint a férfiak négy okot neveztek meg, amiért szívesen választanák ezt az egyszerű módját a házasságnak:
  1.  A szegényebb országokból érkező külföldi nőket nem érdekli a férfi iskolai végzettsége, a pénzügyi és szociális háttere.
  2.  Ezek a feleségek alázatosabbak, mint a koreaiak.
  3.  Az életüket kényelmesebbé teszik.
  4.  És a férfiaknak nem kell a nő szülei miatt aggódnia.

Nem a nagyvárosokban van nő hiány, hanem vidéken, mivel az oda születő hölgyek inkább a városba szeretnének költözni, egyetemre akarnak járni és ott munkát vállalni, a férfiak viszont sokszor kénytelenek vidéken maradni, hogy a családi bizniszt, például a földművelést tovább folytassák.

Mit gondoltok ezekről a házasságokról? Be kellene tiltani őket vagy valamilyen erősebb szabályozás alá vonni? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

Remélem érdekesnek találtátok ezt a kis cikket is.

Kövessétek a blog oldalát Facebookon!

Instagrammon is megtaláltok!

És emailt is írhattok, ha van kérdésetek!

2 megjegyzés:

  1. A párválasztás ilyetén formáját teljesen betiltanám! Ugyan is egyértelmű, hogy semmiféle érzelem nincs a háttérben, ez egyrészt egyfajta kényszer megoldás, és lelki sivársághoz vezet. A koreai emberek nem kifejezetten befogadó, elfogadó típusok, természetesen tisztelet a kivételnek, de nagyon belterjesek ennél fogva. Én még nem igazán hallottam koreai tudóst Nobel-díjat kapni, vagy valami rendkívülit feltalálni, pedig nagyon szorgalmasak, a szorgalom nem pótolja a kreativitást, a tehetséget. Sok szempontból fura módon élik az életet, és ez a házasságokra is vonatkozik. Még mindig nagyon patriarchális a rendszer, valaha az egész világon így volt úgy a iu.350-től kezdődően, miután a pápa katolicizmusra átírva a bibliát ostobán tartva az egyszerű embereket a nőket degradálta. Pedig a teremtő a két nemet egyforma lehetőségekkel, és tiszteletre méltósággal, saját feladattal teremtette. Én ebben hiszek. Európában és más fejlettebb társadalmakban végbe ment egy reformációnak nevezett valami, ami az ázsiai országokat elkerülte, szinte a középkorból kellett a legújabb korba belecsöppenve helyt állni. Nem lehetett könnyű, és lám meg is van a hátránya. A házasság egy olyan szövetség, amelyben egymásban bízva, egymást segítve, egyforma esélyekkel indulva, őszinte szeretettel kellene helyt állni, elismerve a másikat, mint partnert. A belterjesség még soha nem vezetett jóra, ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy fel kell adni nemzeti identitásunkat, hitünket, szokásainkat, de nem árt bátrabban közel engedni magunkhoz más nemzetek fiait, akik ugyan olyan emberek, mint mi vagyunk. Ami fontos, hogy ezen a világon mindenkinek tudni kellene: A bölcsek kövét még nem találták meg!! Mindenkinek joga van a saját életéhez, a saját hibáihoz, bukásokhoz, mert más kárán soha nem tanulunk, mindig csak a magunkén. Egy Fülöp szigeteki alázatos, beszédet nem értő nő, csupán cseléd, vagy házvezető nő, némi extra szolgáltatással. Ez nem házasság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nagyon szépen köszönöm, hogy leírtad a véleményed és teljesen osztozom benne! A koreai kormány is tett lépéseket afelé, hogy visszaszorítsa az ilyen módon kötött házasságokat, de azért még mindig kijátszható a rendszer. Nagyon sajnálom ezeket a nőket, mert tehetetlenségükben, valami jobban reménykedve érkeznek meg Koreába, de sokszor nem úgy alakul, ahogy azt elképzelték.

      Törlés