2019. május 16., csütörtök

Tteokbokki (떡볶이) recept


Ha Dél-Koreában élnénk, akkor valószínűleg csak lesétálnék az utcára az egyik pojangmacha-ba és megvenném (utcán felállított sátrak, ahol ezeket az igazi koreai street food-okat lehet kapni), de sajnos itt ez nem ilyen egyszerű. Szerencsére már Magyarországon is rengeteg koreai hozzávalóra lehet szert tenni, így nem okoz problémát a főzés. Ahány ház annyi szokás, ezt a finom ételt is rengeteg módon el lehet készíteni. Az évek alatt kitapasztaltam mi hogyan szeretjük és azt hiszem az igazi elismerés, amikor a férjem az első falat után bólogat, hogy ez nagyon jó!!! 😄

A tteokbokki egy alapból igen csípős étel, de itthon elkészítve mi szabályozhatjuk a felhasznált paprikakrém mennyiségét. Sajnos elkerülhetetlen, hogy néhány koreai hozzávalót beszerezzetek a főzéshez, de ha koreai bolt közelében jártok, akkor feltétlenül ajánlom, hogy a bevásárlólistán ezen hozzávalók is legyenek rajta.


Hozzávalók

🔸 egy zacskó tteok, vagyis rizsnudli
🔸 tengeri hínár
🔸 egy nagyobb fej vöröshagyma
🔸 2 szál újhagyma, aminek a zöldje is szép
🔸 kukorica szirup (mézzel helyettesíthető)
🔸 tteokbokki szósz
🔸 gochujang, vagyis paprikakrém (ha vesztek tteokbokki szószt, akkor nem feltétlenül kell)
🔸 rámentészta
🔸 főtt tojás
🔸 mozzarella sajt

Ezen felül ajánlom a következő fagyasztott finomságokat is bele, ízlés szerint (ttügim - 튀김):

🔸 mandu, vagyis töltött batyu
🔸 lapos mandu
🔸 odeng, vagyis hal lapocska
🔸 gimmari, vagyis algával és üvegtésztával töltött rudacska


Elkészítés

1️⃣
Önts 4dl vizet egy magasabb falú serpenyőbe és tedd bele a hínárt. Ezt egy pár perc forralás után ki kell venni. Ha van háziállatod, akkor nyugodtan add neki oda, a mi kutyusunk imádja és nagyon egészséges csemege! 😅


2️⃣
A vöröshagymát és az újhagymát tedd a forrásban lévő vízbe. Egy kicsit szoktam hagyni had puhuljon, ha rögtön ráteszitek a tteokbokki szószt és a paprikakrémet, akkor nagyon megszívja magát és túl csípős lesz.


3️⃣
Egy pár perc elteltével, ha már látjátok, hogy puhul a hagyma, akkor jöhet a tteokbokki szósz. Én paprikakrémet végül nem tettem bele külön, mert így is elég csípős lett (mióta kisbabát várok, nem bírom annyira 😅), de ha ti még csípősebben szeretitek, akkor mehet rá egy evőkanálnyi. Ebben a fázisban teszek bele egy evőkanálnyi kukorica szirupot is, amit mézzel helyettesíthettek. Ezt a trükköt egy utcai árus ahjummától lestem el és tényleg hozzáad egy finom édeskés ízt, viszont nem annyira édes, hogy zavaró legyen.


4️⃣
Pár perc összefőzés után jöhetnek a rizsnudlik. Fontos, hogy ezeket ugyanúgy meg kell mosni a felhasználás előtt, mint a sima rizst. Nudliból használhattok fagyasztott fajtát is, de ebben az esetben 1-2 órával a főzés előtt már vegyétek ki a mélyhűtőből, ugyanis fagyott állapotban a hirtelen magas hő hatására szét fognak repedni.


5️⃣
Közepes lángon kb. 10 perc alatt viszonylag puhák lesznek a nudlik, így a legvégén már csak az van hátra, hogy a töltelék finomságokat beletegyétek a serpenyőbe. A főtt tojást előre készítsétek el, a gimmarit pedig egy másik serpenyőben nagyon kevés olajon süssétek ki 2-3 perc alatt, mert így lesz igazán ropogós. A mandu és az odeng fagyott állapotban is mehet bele, hiszen ezek gyorsan elkészülnek. Nem kell megijedni, ha úgy érzed, hogy túl sok víz van benne, a töltelékek fel fogják szívni és végül egy sűrű állagú szószt fogtok kapni.


6️⃣
Kicsi tűzön, folyamatos átmozgatás mellett (kevergetni nem érdemes már, mert a mandu szétnyílhat), körülbelül újabb 10 percig főzitek tovább. Ha érzed, hogy a mandu rendesen kiolvadt, akkor kész is vagy, a legvégén mindenképp szórd meg mozzarella sajttal, sokkal vagy kevéssel, úgy ahogy te szereted!


A koreaiak úgy fogyasztják, hogy az asztal közepére helyezik a serpenyőt és csipegetnek belőle, én viszont mindenkinek külön kiszoktam szedni, de ez már tényleg csak azon múlik, hogy ti hogyan szeretnétek.

Savanyúságként ajánlom a danmuji-t, vagyis a savanyított sárga retket, ami egy kis enyhülést fog hozni, ha túl csípősre sikeredett a végeredmény.


Jó étvágyat! 맛있게 드세요~~! ^^

Amennyiben ti is elkészítitek ezt az egyszerű, de annál népszerűbb koreai fogást, akkor osszátok meg velem, hogy ízlett!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése