2017. június 28., szerda

Tudtad? 10 random dolog Koreáról


Mostanában egyre többet beszélgetünk a párommal a koreai kiköltözésről és megállapítottuk, hogy mennyi vicces, vagy éppen megdöbbentő dolgot tapasztaltam kint az eddigi utazások során. Néhányról el sem hinném, hogy létezik, ha nem a saját szememmel láttam volna. Összeszedtünk nektek egy 10-es listát a témában :)

Ablakpucolás
Ki szeret ablakot pucolni? Azt hiszem, hogy ez senkinek nem a kedvence nagytakarításkor. A koreaiak nem is erőltetik meg magukat, egész egyszerűen nem pucolják meg az ablakokat. Legalábbis belülről. Az apartmanhoz, ahol a párom szülei laknak havonta jön egy takarító brigád, akik kívülről megtisztítják az üveg felületet. És ezzel el is van intézve.


Fotózás minden alkalommal
Nem kell mondanom, hogy a fotóipar elég jól dübörög Koreában. Minden alkalmat igyekeznek megörökíteni, legyen az egy kisbaba 100. napja, vagy csak egy sima párfotózás. Szerintem a legfurább fajta a halál előtti fotózás. Az idősebb rokonokkal szokás ilyen fotósorozatot készíteni, amikor még jobb egészségi állapotnak örvendenek.

A sógornőm kisfiának első szülinapja

Költözés
Ha egy koreai család kiköltözik egy lakásból, nem takarítják ki maguk után, az új bérlők egy alapos nagytakarítással kell, hogy kezdjenek. A babona szerint szerencsétlenséget hoz, ha tisztán hagyod hátra magad után a lakást, amiben addig éltél...

Ahjummák (nénik)
Ha sok csomaggal szállsz fel egy tömegközlekedési eszközre és nincs helyed leülni, számíts rá, hogy a kedves, idős nénik kikapják a kezedből a dolgaidat. Ez egyébként egy idő után zavaró is tud lenni, mert hiába szeretnéd visszautasítani a segítséget, nem igazán érdekli őket.


Autó
Koreában mindenkinek automata váltós kocsija van, a manuális váltós változat felárral rendelhető meg. A hátsó üléseken nem muszáj biztonsági övet használni, van olyan autó, amibe nincs is beszerelve.
A kisbabák születése után...
Az anyukák hónapokon keresztül napi 3x esznek algalevest. Úgy tartják, hogy jótékony hatással bír a szervezetre, tisztítja a vért, méregteleníti a testet és növeli az anyatej mennyiségét.


Lakás etikett
Ha belépsz egy koreai lakásba, szigorúan le kell venned a cipődet az erre kialakított belépő résznél, amely szintben is elkülönül a lakástól.


Ágynemű
Számomra nagyon furcsa volt azzal szembesülni, hogy lepedő helyett egy vastagabb takarót terítenek az ágyra. Ráadásul a nálunk megszokott ágyneműhuzattal sem találkozni náluk.


Fürdőszoba
A fürdőszobák kis mérete miatt helytakarékos megoldást kellett kitalálni, így a legtöbb otthonban a tusolás a fürdő közepén történik, aminek következtében minden vizes lesz körülöttünk. Nem a legkényelmesebb.


Mozi
A moziban 4 féle popcornt lehet kapni: karamellás, sós, sajtos és hagymás ízekben, a nachost viszont csak sajtszósszal árusítják :(


Remélem tetszett nektek ez a kis összeállítás.

Kérdéseitekkel forduljatok hozzám bátran a jangcsilla@gmail.com email címen!

Kövessetek Instagramon: @jangcsilla

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése