2017. augusztus 13., vasárnap

Hanbok, a hagyományos koreai öltözék


A hanbok a tradicionális koreai öltözék neve. Viselését először a három koreai királyság idejében jegyezték fel. Az évek alatt sok változáson esett át, de alap esetben a nőké egy kabátkából és szoknyából, a férfiaké pedig szintén egy kabátból és nadrágból áll. A párommal úgy döntöttünk, hogy a szeptemberi esküvőnkön magyaros menyecske ruha helyett hanbokba fogok átöltözni, ezért tegnap felkerestünk egy hanbokot értékesítő boltot. Ráadásul sikerült elintézni, hogy legyen itt Koreában esküvői fotózásunk, ezért erre az alkalomra meg bérelnünk kellett.

Miután betértünk a boltba, a párom anyukáját ismerősként fogadták az eladó hölgyek. Kiderült, hogy az egész családnak innen van a hanbokja, így már régebb óta ismerik egymást. Manapság már nem szokás a hétköznapokon a népviseletet hordani, azonban ünnepnapokon, esküvőkön (a tradicionális fajtán persze) és temetéseken még a mai napig ez az elvárt öltözet, így mindenkinek lapul legalább egy a szekrényében.



A hölgyek először elmagyarázták nekem, hogy miből is áll össze egy hanbok, majd kérték, hogy a magyarországi esküvőre szánt darab színeit magamnak állítsam össze. Odavezettek egy fal elé, ami tele volt gyönyörűbbnél gyönyörűbb anyagokkal. Nem volt könnyű dolgom, hiszen rengeteg szín tetszett. Szerencsére volt már elképzelésem, hogy milyet szeretnék, ezért ez alapján választottam ki a színeket.


Emellett döntöttem, egy átmenetes kék anyagot kértem a szoknyához, tört fehér anyagot kézzel varrt mintával a felsőhöz és krém színűt a masnihoz.

Ahogy említettem bérelni is fogunk magunknak hanbokot az itteni fotózáshoz. Kétfélét kellett választanunk, az egyik a hétköznapibb fajta, ez az, aminek rövidebb a kabátkája. A hosszabb kabátkás pedig a mai esküvőkön használatos darab.



Imádom azt a kalapot hozzá :D

A kiválasztás végén pontosan levették a méreteimet, hogy a saját hanbokomat el tudják készíteni. Megmondom őszintén, hogy nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre, de sajnos amíg itt vagyunk nem tudják elkészíteni, így majd a párom szülei hozzák utánunk, amikor jönnek az esküvőre.

A boltban egyébként mindenféle terméket árultak, ami egy esküvőhöz kell. Találtunk esküvői mandarinréce párt is, de mi színesebbet szerettünk volna venni, mint ami a hölgyeknél volt. Viszont tudnak nekünk szerezni, így a szülők majd azt is magukkal hozzák! :)


2 megjegyzés: