2018. július 31., kedd

#mutimiteszel


Koreában az egyik kedvenc elfoglaltságom az evés. Ez sajnos meg is szokott látszódni rajtam, miután hazaérkezés után rálépek a mérlegre. Kenyeret egyáltalán nem fogyasztok, de helyette van rizs reggel, délben és este is, amiben egyébként elég sok a kalória. A koreaiak mindig tudnak enni, szeretnek egyszerre sokféle ízt kipróbálni, ezért sem nagyon működnek itt az egytálételek, mint nálunk. Még a külföldi fogásokat sem tudják szimplán fogyasztani. A múltkor készítettem spagettit, erre a férjem családja rendelt mellé pizzát, szójaszószos csirkét és kimcsit is ettek hozzá. Gondolhatjátok, hogy ennek a felét sem tudtuk megenni. Nagyon sajnálatos dolog, de általánosságban elmondható, hogy rengeteg ételt pazarolnak itt az emberek.

Összeszedtem nektek, hogy a mostani utazás során milyen ételeket fogyasztottam eddig. Ezeket mindenképpen próbáljátok ki, ha erre jártok!

1. Kimchi jjigae (김치찌개)  🌶️
Kimcsiből készült leves. Akkor a legfinomabb, ha a kínai kel egy kicsit már erjedt. Disznóhússal készítik általában, de csirkével is finom. Egy tálka rizst is szoktak mellé adni, amit bele lehet önteni, így kevésbé csípős és laktatóbb is. Személy szerint én nem szoktam beleönteni, mert a rizs egy idő után felszívja a levet.

Anyukával nagyon jó dolgunk van! :)


2. Galbi (갈비)
Az asztalnál kell grillezni a disznóhúst, ami egy speciális, kicsit édeskés pácban van. Az asztalok felett elszívók vannak, de még így is elég füstös a helyzet. Elektromos grillen is elkészíthető, de faszenes grillen az igazi!


Perilla levéllel is lehet batyut készíteni


3. Haemul Pajeon (해물파전)
Angolul koreai palacsintának hívják. Egy nagyon egyszerű kis étel, de finom. Tojásban el kell keverni zöldségeket (zöldhagyma, burgonya, vöröshagyma) és tengeri herkentyűket (főként polippal jó) és így sütik ki egy serpenyőben. A makgeolli (막걸리) nevű tradicionális alkohol nagyon jól illik hozzá.


Makgeolli - Rizsbor

4. Dak-galbi (닭갈비) 🌶️
Nagyon népszerű étel a koreaiak körében. Csirkehússal készül, ezt sütik össze az asztalnál rizssütivel, zöldségekkel és paprikaszósszal. Ha már majdnem elfogyasztottuk az egészet, akkor tesznek a maradékhoz rizst és azzal is összesütik, így szinte még egy adag étel kijön belőle.


5. Budae jjigae (부대찌개) 🌶️
Ez az úgynevezett laktanyaragu, egy mindenes leves, amit az otthon fellelhető bármilyen hozzávalóból el lehet készíteni. Régen a szegények levese volt, ma már viszont a népszerű ételek egyike.


6. Yukgaejang (육개장) 🌶️
Marhahúsból készült leves, nagyon nagy kedvencem. Szintén adnak hozzá egy adag rizst, de én ebbe sem szoktam beleönteni. Kákdugit is adnak mellé, ami a kimcsi retekből készült változata. Egy hideg téli estén nincs is ennél jobb, de én még így a nyár közepén is szívesen eszem ilyet!


7. Samgyeopsal (삼겹살)
Az egyik legtipikusabb étel itt, biztosan ti is hallottatok már róla. Disznóhúst kell grillezni az asztalnál, amit ssamjang szósszal és ízlés szerint kimcsivel, fokhagymával saláta batyuba tekerve a legjobb elfogyasztani. Ez elég zsíros fogás, tehát ha túl sokat eszünk belőle, könnyen megülheti a gyomrot.


8. Spare Ribs
Ennek az ételnek nem sok köze van Koreához azon kívül, hogy imádják! Magyarországon is van egy étterem, ahol ettünk ilyet és ott is tele volt a hely koreaiakkal, még saját nyelvű menüt is készítettek nekik! :D


Kellően megéheztetek? :D

Itt is megtaláltok:

Facebook: facebook.com/wanderingkorea

Instagram: jangcsilla

E-mail: jangcsilla@gmail.com

1 megjegyzés: