2018. július 26., csütörtök

Tippek a jetlag legyőzéséhez



Én hogy csinálom?


Mit jelent a jetlag (ejtsd: dzsetleg) kifejezés?

Nincs magyar megfelelője a szónak, gimis koromban az angol tanár úgy tanította nekünk, hogy: "elmacskásodik az ember lába"... De valamit szerintem félreértett az egyetemen :D Hivatalosan a jetlag-et úgy lehet megfogalmazni, hogy időzóna-váltás szindróma, amit olyan utazásoknál élünk át, amikor több időzónát ugrunk hirtelen. Most járok Koreában 11. alkalommal 7 év leforgása alatt, ezért tapasztalatból mondhatom, hogy minél idősebb az ember, annál kevésbé rugalmas a szervezete. Nekem is egyre nehezebb az átállás.

Szeretnék veletek 10 tippet megosztani, hogy miként lehet a legkönnyebben hozzászokni egy tőlünk távol eső időzónához.

1. tipp: Már otthon el kell kezdeni a felkészülést
Utazás előtt próbáljuk meg rendesen kipihenni magunkat! Tudom, hogy ez nem könnyű, hiszen rengeteg tennivaló adódik, mielőtt elhagyjuk az országot, de nem szabad kimeríteni a szervezeted tartalékait. Egy energiával feltöltött test sokkal gyorsabban tud alkalmazkodni az új környezethez. (Mondom ezt én, aki indulás előtt éjjel kettőkor még a ruháit vasalta. De megbántam, mert a bőröndben annyira meggyűrődtek, hogy itt kezdhetem elölről.)

2. tipp: Hidratáld magad!
Ez egyaránt fontos a repülőút előtt, alatt és után. Testünk 70%-a vízből épül fel (ez az átlag a fiatalabbaknál, idősebbeknél kevesebb), a víz elengedhetetlen a biokémiai folyamatok lejátszódásához, így ha elég folyadékot iszunk, akkor sejt szinten is segítjük szervezetünket, hogy megfelelően el tudja látni feladatait.

3. tipp: Ha fáradt vagy, akkor pihenj le
Akár napközben is! Arra figyeljetek csupán, hogy ezek a mini-alvások ne legyenek hosszabbak 40 percnél, ugyanis ennyi idő után lépünk mély alvási szakba (NREM) és ebből sokkal nehezebb lesz felkelni ismét. Ez a 40 perc arra elég, hogy frissebbnek érezd magad és bírd a menetet a következő nagyobb alvásig.

4. tipp: Óvatosan a koffeinnel
Ha a szervezet ki van merülve, akkor a koffeines italok sem fognak segíteni. Ezek úgy működnek, hogy a tested energiaszintjét serkentik, de ha nincs energiád, akkor egész egyszerűen nincs mit serkenteni!

5. tipp: Testmozgás
Akár séta, akár edzés, segíteni fog a belső órád rendezésében. Reggel ajánlom, ugyanis a testmozgás fel szokta pörgetni az embereket, így este ebből biztos nem lesz alvás! :)

6. tipp: Repülőjegy időzítése
Próbáljatok meg olyan jegyet foglalni, ami este érkezik meg a desztinációra, így a szállást elfoglalva rögtön le tudtok feküdni aludni. Személy szerint a legrosszabb tapasztalatom egy reggel 6 órás érkezéssel volt. A hotel szobát még sokáig nem lehetett elfoglalni, így csomagokkal, teljesen kimerülve róttuk az utcákat.

7. tipp: Éjszaka kerüljétek a telefonozást
Nagy a kísértés, hiszen az időeltolódás miatt a családod, barátaid még mindig fent vannak, így bőven van kivel beszélgetni, de én azt ajánlom, hogy miután vízszintesbe helyezted magad, ne nyomkodd a telefont. A telefon fénye megakadályozza a melatonin hormon termelődését, ami a fáradtság érzés kiváltója, így nem a kívánt hatást fogjátok elérni, nem fog titeket lefárasztani.

8. tipp: Ne stresszeljetek rá erre az egészre!
Lélekben is fel kell készülni, hogy át szeretnél állni az új időre. Minél jobban mérgelődsz az ágyban forgolódva, amiért nem tudsz elaludni, annál kevésbé fog gyorsan menni.

9. tipp: Azon is sok múlik, hogy melyik irányba utazol
Kelet felé: feküdj le korán és kelj szintén korán, Nyugat felé: feküdj le későn és kelj is későn. Azt mondják, hogy keleti irányba nehezebb az átállás, mint nyugat felé, de ez egyénileg is változhat. Én voltam mindkét irányba már és nekem valóban a keleti irány megy nehezebben.

10. tipp: Sötét a szobában
Próbáljátok meg teljesen lesötétíteni a szobát, amiben alszotok. Én például mindig szem maszkkal alszom, olyat vegyetek, ami elég széles és valóban nem engedi be a fényt a szélénél sem. Egy teljesen sötét szobában jóval könnyebben megy az alvás.

Ez volt az én 10 tippem a gyorsabb átálláshoz, remélem ti is hasznosnak találjátok majd a következő utazásnál. Ha neked is van már bevált taktikád, akkor írd meg kommentben! :)

Itt is elértek:

Instagram: jangcsilla

Facebook: facebook.com/wanderingkorea

E-mail: jangcsilla@gmail.com

Az előző videóm:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése