2012. július 16., hétfő

Orvoslás Koreában

A barátom nővérének az allergiája még mindig nem múlt el, ezért visszament az orvoshoz. Ezúttal én is vele tartottam. Azt mondta, hogy egy kórházba megyünk. Egy lerobbant irodaépületbe mentünk be, furcsálltam a dolgot, de aztán felsétáltunk egy emeletnyit és be egy rendelőbe. A "kórház" inkább egy magánklinikához hasonlított, de még inkább egy háziorvosi rendelőhöz. Mondjuk az igaz, hogy nagyon szépen fel volt újítva. A betegek futószalagon mentek be és jöttek ki, gondoltam magamban, milyen jó kis doki ez, mindenkit egy pillanat alatt diagnosztizál és meggyógyít.

A barátom nővérére került a sor. Kb. másfél percen belül kint is volt. Itt az a rendszer, hogy mindenki vizsgálat után fizet az ellátásért, tehát a Nővér is így tett. Összesen 13000WON-t, vagyis kb. 2600Ft-ot. Kérdeztem, hogy mit mondtak neki bent? Képzeljétek el azt, hogy este 8-kor feküdjön le, és holnapra elmúlik. Kikerekedtek a szemeim. Ezt én is elmondtam volna neki ennyi pénzért.

Persze nem vagyok annak a híve, hogy folyton gyógyszert adjanak mindenre, csak az a baj, hogy 3 nappal ezelőtt is ugyanezt mondták neki, és hiába pihent, az allergia nem tűnt el. Visszaküldtem, hogy nyomjon ki magának valamilyen gyógyszert az orvostól. 3000WON-ért végül is írt neki egy receptet, egész pontosan készített neki egy kúrát. Nem csak egy dobozt adtak a patikában, hanem szépen összekészítették kis tasakokba a gyógyszereket, amit szedni kell és rá van írva, hogy melyiket, mikor egye meg.



Most már kezdem érteni, hogy miért nem fogadnak el külföldi orvosokat Koreában. Félnek, hogy az ottani képzés túl magas, és még a végén tényleg meg tudnák gyógyítani az embereket, így mindenki hozzájuk járna. :) Vannak persze jó orvosok itt is, sőt hallottam, hogy a koreai orvosi egyetemre nagyon nehéz bejutni, de elsősorban nem a műtétre és a gyógyszerekre mennek rá, hanem a gyógynövényekre és az egyéb elvont gyógymódokra. Szerintem a 21. században ez már nem minden esetben állja meg a helyét, amikor annyi veszélyes vírus és baktérium vesz minket körül, és persze egyéb betegségek, amik az evolúció fejlődésével jelentek meg.


A barátom apukájától kaptam ma egy koreai könyvet, ami 4-5 éves gyerekeknek készült. Ebben gyakorolhatom a szavak írását.



Ma este elmentünk vásárolni a Nővérrel. Láttam, hogy most már itt is lehet kapni dezodort, de elég drága az otthonihoz képest. Azért megnyugtató, hogy ha esetleg kell, mert kifogyna a készlet, akkor elérhető.

4 megjegyzés:

  1. Az ilyen gyerekeknek való könyveket én is úgy imádom! Kár, hogy itt nincsenek ilyenek, csak uncsi felnőtt könyvek :D Eddig nem volt Koreában dezodor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Én úgy gondolom, hogy nem nagyon volt! Simon&Martina is említette ezt az egyik videóban, hogy mindig egy rakattal hoznak, mert nincs. Még emlékszem mondták, hogy nem értik a koreaiaknak miért nincs szaga, de hát sajnos nekik van, ezért rászorulnak :D

      Törlés
    2. Ja igen! Arra a videóra én is emlékszem :D
      Japánok se voltak büdösek, csak izzadtak. Elvileg a kaja miatt amit esznek.

      Törlés
  2. Nekem egy barátom említette,hogy hónalj stiftet nem lehet kapni...így én abból táraztam be. :)

    VálaszTörlés